Skončil úspešný turnaj nepočujúcich detí!

12.07.2010 Prešov

V minulých dňoch úspešne skončil XVIII. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov, ktorý je svojho druhu jediný vo svete.
Zúčastnilo sa na ňom 11 štátov: Azerbajdžan, Bielorusko, Bulharsko, Česko, Kuvajt, Macedónsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina a Slovensko. Na poslednú chvíľu sa zo závažných príčin odhlásili družstvá Kazachstanu, Nigérie a Maďarska.

Celý turnaj sa niesol v duchu Fair Play. Chlapci všetkých družstiev bojovali s plným nasadením a odhodlaním umiestniť sa na čo najlepšom mieste. Niektorým futbalové šťastie prialo viac, iným menej.

Trochu sklamaní ostali chlapci z Azerbajdžanu, ktorým neprialo futbalové šťastie a aj keď urputne bojovali, skončili na 3 mieste. Na štvrtom mieste sa umiestnil minuloročný víťaz - Rumunsko.

Veľkým prekvapením turnaja bolo družstvo chlapcov z Kuvajtu, ktorí v minulom ročníku skončili na poslednom mieste a teraz vo finále bojovali s Ukrajinou o 1. - 2. miesto. Nakoniec sa z 1. miesta tešili chlapci Ukrajiny.

Zvláštnosťou tohto turnaja je, že okrem víťazov dostali medailu a pohár za účasť aj družstvá a chlapci, ktorí sa umiestnili na 4. - 11. mieste. Táto medaila im bude pripomínať pekné chvíle strávené v našom krásnom meste.

O tomto nevšednom športovom podujatí vedia takmer všetky štáty sveta. Je oň veľký záujem, o čom svedčia aj listy napríklad z Austrálie, Brazílie, Japonska, Kanady a ďalších krajín, ktorí chceli získať čo najviac informácii o tomto turnaji. Aj to svedčí o vysokej športovej úrovni tohto turnaja.

Mnohí zo zúčastnených krajín sa chcú prihlásiť aj na budúcoročný XIX. ročník, ktorý sa uskutoční v dňoch 26.jún - 02.júl 2011. Zároveň nám prisľúbili, že nadviažu kontakty so svojimi okolitými štátmi a budú ich osobne informovať o vysokej športovej úrovni turnaja.

Vedúci výprav vysoko hodnotili návštevu na Mestskom úrade, kde ich prijal primátor mesta JUDr. Pavel Hagyari.

Snahou organizátorov je, aby sa tento turnaj dostal do športového kalendára Európskej federácie nepočujúcich športovcov. Možno raz nám pridelia aj usporiadanie majstrovstvá Európy tejto žiackej kategórie!

Pri tejto príležitosti sa chceme poďakovať všetkým, ktorí nám akoukoľvek formou pomohli pri realizácii tohto výnimočného športového podujatia.

Vladimír Kohut
 

Vyberte región